SVSU
Prima adunare generală pentru constituirea asociaţiației de pompieri a avut loc în toamna anului 1879. Formația de pompieri a Recașului este patronată de Sfântul Florian și a fost înființată în anul 1880.
Primul comandant a fost: Heinrich Klucserics, adjunctul său: Josef Stricker. secretar: Franz Schön. Casier: Franz Fuhrmann.
Ca prim preşedinte a fost ales Andreas Heptner, unul dintre cei mai de bază cetăţeni ai Recaşului.
În primul an, echipa nu reuşeşte să-şi procure pentru echipament decât căşti, abia mai târziu s-a reușit confecţionarea unor uniforme de vară. Ca însemn al calităţii de membru al pompierilor, în afară de cască se purta şi o banderolă pe braţ.
Spiritul de sacrificiu, rapiditatea de la primele acţiuni de ajutor ale pompierilor noştri, nu sunt de neluat în seamă. Faptul că, la început, au avut de înfruntat greutăţi, este de la sine înţeles.
Dar locuitorii comunei au găsit, în fine, în pompieri pe omul de care aveau nevoie în caz de incendiu, de aceea nu este nici o minune în faptul că numărul membrilor simpatizanţi (/susţinători) a crescut de la an la an.
Nu a lipsit nici cea mai înaltă distincţie, împăratul Franz Josef a donat Pompierilor Voluntari din Recaş 100 de guldeni pentru achiziţionarea de recuzită. La 25 septembrie 1910 este sfinţit în mod festiv steagul.
Mama steagului este d-na Katharina Pavelek. La 29 iunie 1913, pompierii noştri iau parte la exerciţiile de la Lipova şi spre surprinderea generală, se întorc acasă cu premiul întâi, o cunună de lauri şi un topor de ofiţer de pompieri. Prin această victorie superioară, pompierii noştri intră în rândul celor mai buni pompieri din Banat.
Locul cel dintâi unde se păstrau obiectele pompierilor era o magazie, mai târziu a fost construită o clădire cu etaj în piaţa principală, în apropiere de vechea biserică, căreia i-a fost adăugat şi un turn de pompieri. În anul 1908, se mută în clădirea proprie cu două etaje în care funcţionează şi în prezent.
Limba de comandă, care până în 1921 era maghiara, a devenit germana. Membrii practicanţi sunt 44; în schimb simpatizanţi sunt 154.
Comandanţii de pompieri de până acum au fost: Heinrich Klucscrics (1880), Alexander Ballon (1882), Franz Dostal, Arpad Biro, Sigismund Kardos, Julius Putics, Julius Thill şi, începând din 1905, comandantul pompierilor este Johann Marschätzky, un luptător recunoscut, care se dăruieşte cu trup şi suflet pentru dezvoltarea asociaţiei.
Preşedinţi au fost: Andreas Heptner, Alexander Joanovics, Dr. Andreas Zimanyi, Franz Schön.
Funcţionari ai Asociaţiei pompierilor din Recaş sunt: Dr. Josef Stitzl, preşedinte; Johann Marschätzky, comandant-şef; Balint Hengelmann şi Johann Mereßko vice-comandanţi; secretar Viktor Mereszko, casier Johann Zdiarszky, în acelaşi timp comandant al coloanei 2, Josef Birnstill, comandant al coloanei l, purtător de steag Anton Schütz, maistru stropire Josef Bonomi, maistru recuzită Gustav Mereszko.
Prima maşină de pompieri marca Ford, an de fabricaţie 1927, a fost cumpărată cu o donaţie de 75.000 lei din partea Dr. Josef Stitzl şi cu alte contribuţii din partea populaţiei. Ulterior, iubitul nostru doctor a mai donat pompierilor voluntari şi o motopompă. După 1945, comandanţi au fost: Mereszko Gustav; Cheveresan Matei; Kohaida Desiderius; Suman Viorel.
În anul 1957 și 1958 formația de pompieri a obținut locul I pe raionul Timișoara. Între anii 1963-1966-1967 titlul de formație voluntară fruntașa în Banat. În prezent, formația voluntară de pompieri este una din formațiile fruntașe din județ.
Bravi comandanți de-a lungul vremii: 1880 – Dostel Ferencz; 1925 – Marschatzky Iohan; 1933 – Iohan Jdiarsky; 1942 – Iuliu Schutz; 1955 – Cheveresan Matei; 1958 – Kohaida Desideriu; 1960 – Suman Viorel; 1997 – Varga Ioan; 2002 – Miklos Bela; 2010 – Szavuly Balazs